Dutch Review: Tweedehands Vleugels

Dutch Review: Tweedehands VleugelsTweedehands Vleugels by Vanessa Gerrits
Series: Vleugels Trilogie #1
Released by Selfpublished on December 2013
Genres: Fantasy
Pages: 366
Format: Ebook
ISBN: 9789402113334
Source: Received

amazon • bol.com • goodreads

 

Max heeft nieuwe vleugels nodig. En als Kraai – een wezen dat deels mens, deels monster en deels machine is – kan dat alleen maar door ze te stelen van een ander gevleugeld wezen. Een Beschermengel bijvoorbeeld. Iemand zoals Lucy. Lucy verliest alles met haar vleugels: haar vrijheid, haar carrière en mogelijk zelfs de ziel van haar Bestemmeling. Maar één veer blijkt genoeg om haar leven terug in handen te krijgen … Elk met een verborgen agenda, sluiten de Engel en de Kraai een ongewone alliantie. Er staan levens, harten en vleugels op het spel. Maar wat win je als je verliest? En is het het waard?

After my previous Dutch post, I decided I was going to post more Dutch things on this blog. So here I am sharing with you a review of a book I read back in 2015. Partly also to celebrate this book being republished soon by Dutch Venture Publishing! Anyway, from now on this post will be in Dutch!

Disclaimer: Ik kreeg een gratis exemplaar van dit boek, dit heeft mijn mening in geen enkel opzicht veranderd!

Ik weet niet meer zo goed waar ik dit boek voor het eerst tegen kwam, waarschijnlijk ergens op een van de Nederlandse boekenblogs die ik volg. Maar ik weet nog wel dat ik behoorlijk verliefd was op de cover, want kijk nou eens naar die cover, wauw! Het feit dat het een Nederlands boek was, en dat het over engelen ging liet me wel een beetje twijfelen, mede door de opkomst van zoveel boeken over engelen. Ik besloot Tweedehands Vleugels toch maar aan mijn TBR toe te voegen, want misschien, ooit, zou ik ‘m toch maar eens oppakken.

En dat is dus nu! Een tijdje terug maakte ik een Top Ten Tuesday post, waarin ik vertelde over de tien Nederlandse boeken die ik graag nog zou willen lezen. Één daarvan was dus Tweedehands Vleugels, en daardoor kreeg ik een berichtje van de auteur dat ik gewoon een exemplaar bij haar kon aanvragen, en dat is precies wat ik heb gedaan!

Tweedehands Vleugels verteld het verhaal van Max – een Kraai – die nieuwe vleugels nodig heeft, en persé die van een Engel wilt. Hij besluit ze te stelen van Lucy – of Anna-Lucia voluit. Ik moet zeggen dat ik het een verrassend boek vond, mede doordat het natuurlijk in het Nederlands geschreven is. Het verhaal speelt zich af in België (waar Vanessa zelf ook vandaan komt) en ik vond het gedeelte met de Kraaien heel bijzonder. Vaak heb je Demonen als tegenpool voor de Engelen, maar deze keer waren het dus Kraaien (en die term moet je ook niet té letterlijk nemen). De Kraaien deden me best wel denken aan die robots uit Doctor Who (Deep Breath) die ook onderdelen stalen van mensen om zichzelf ‘mooier’ of beter te maken. Het leukste vond ik nog wel dat deze Engelen hielden van zoet eten – pannenkoeken met stroop, suikerspinnen, etc etc – terwijl ik me altijd had voorgesteld dat ze net als de Elfen uit The Hobbit waren, die alleen maar groenten en salade’s eten.

Het verhaal heeft twee Point of Views (is hier uberhaupt een Nederlands woord voor?), die van Max en die van Lucy, en ik vond het deze keer eigenlijk helemaal niet storend – gedeeltelijk omdat de namen steeds boven elk hoofdstuk stonden, en ik vind dat dat verplicht moet worden voor verhalen met meerdere POV’s. Ik stoorde me er ook totaal niet aan dat het in het Nederlands, of eigenlijk Vlaams, was, alhoewel ik soms bij bepaalde woorden wel even moest nadenken. Gelukkig had mijn moeder vroeger veel vrienden uit België, dus snap ik al iets meer van normaal! Het las sowieso lekker vlot, en ik vloog ook door het verhaal heen (toen ik er eenmaal in zat dan, ik had een klein beetje moeite om erin te komen).

Er was een klein dingetje waar ik niet zo’n fan van was, en dat is misschien wel een heel obvious antwoord, maar dat was de romantiek. View Spoiler »

Uiteindelijk heb ik wel heel erg genoten van dit boek, en zal ik zeker het vervolg – Zilveren Vleugels – oppakken!

Mijn mening in een gif:

giphy