Dutch Review: ShockShock by Mel Wallis de Vries
Released by De Fontein on 28 October 2014
Genres: Thriller
Pages: 248
Format: Ebook
ISBN: 9789026136689
Source: Free Download

bol.com • goodreads

 

Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Alleen haar fiets en haar bebloede jas worden gevonden. Je wordt verscheurd door verdriet, maar ook door angst. Wat is er die avond met haar gebeurd? Pas na maanden lukt het je om je leven weer op te pakken. Maar dan keert de moordenaar terug. En dit keer komt hij voor jou. Kun je nog vluchten? Of is het te laat? De waarheid blijkt nog gruwelijker dan je had gevreesd.

De Nederlandse bibliotheek heeft een app genaamt ‘De Vakantiebieb’ waar ze elk jaar tijdens de zomervakantie (en Kerstvakantie ook volgens mij) een aantal boeken in uploaden. Volwassen boeken, maar ook jeugdboeken. Een van de boeken in de app was Shock, van Mel Wallis de Vries. Ik heb een paar jaar terug ook al een boek van haar gelezen (‘Vals’), maar die kon me niet echt overtuigen. Maar goed, het boek was gratis, dus ik besloot om ‘m te downloaden.

Shock verteld het verhaal van Bo, Lilly, Anouk en Mabel die met zijn vieren gaan kamperen in Frankrijk. Bijna zou deze vakantie niet door gaan, omdat hun vijfde vriendin, Emma, in December verdween. Maar de vier hebben doorgezet en willen er het beste van maken. Maar dan lijkt het alsof de persoon die Emma ontvoerde terug is en het gemunt heeft op de andere vier vriendinnen.

Ik moet zeggen dat ik dit boek best wel de (Nederlandse) jeugd versie van Gone Girl vind. En ik vond Gone Girl helemaal geen leuk boek, dus ik denk dat mijn mening over dit boek al duidelijk is. View Spoiler » Daarbij moet ik wel zeggen dat ik door dit boek heen vlóóg. Ik wilde er een beginnetje in maken ‘s nachts, omdat het veel te warm was om te slapen, maar om half vier had ik het boek al helemaal uitgelezen.

De hoofdpersonages – Bo, Anouk, Lilly en Mabel – waren redelijk. Ik vond Bo alleen een ontzettend kutwijf, zij is echt precies dat persoon waarmee ik niet naar een feestje zou willen – omdat ze dan alleen nog maar aandacht voor zichzelf zou hebben. De rest van de groep vond ik wel mee vallen, maar ik heb nou niet echt een favoriet.

Dit boek heeft als onderwerp ‘thriller’, maar ik vond dat er totaal niet bij passen. Het was meer een contemporary met een vleugje mysterie en ja misschien ook wel een beetje spanning. Maar ik vond ‘Vals’ toch veel spannender dan dit boek. View Spoiler »

Het was redelijk geschreven, maar ik vond het – net als vrijwel elk ander Nederlands boek wat ik gelezen heb de afgelopen paar jaar – best kinderachtig klinken. Ik denk dat de leeftijdsgroep 16/17 jarigen was, maar waarom klinkt het dan allemaal zo alsof het voor 12-jarigen geschreven is? En bovendien vond ik het einde totaal niet fijn, ik heb nog zoveel vragen waarop ik antwoord wil, en dat kwam maar gewoon niet.

Een ding wat ik wel goed vond, overigens, was Mabel en Sam. View Spoiler »

Maar goed, uiteindelijk vond ik Shock geen geweldig boek, ook al heb ik ‘t in één keer helemaal uitgelezen. Ik raad het boek wel aan voor mensen die van een beetje spanning houden, en vooral mensen die Gone Girl willen lezen maar er niet doorheen komen (of zoiets dergelijks, gewoon voor mensen die geïnteresseerd zijn in GG-achtige verhalen!).

Mijn mening in een gif:

tumblr_inline_o6yug6fdGn1qhras6_500