PSA: I’ve been thinking about posting some Dutch stuff on this blog as well, mostly reviews of the Dutch books I read, but also perhaps of events that happen in the Netherlands that are probably more interesting for Dutch people than anyone else. So this will be my first Dutch post on this blog!

Vorig jaar hoorde ik voor het eerst over het event YALfest NL. Ik was al jaren een beetje jaloers op alle Amerikaanse en Britse bookworms (-dragons?) die al die toffe events hadden zoals YALC (Young Adult Literature Convention) en BEA (Book Expo America), en dat wij in Nederland niet zoiets hadden. Tot dat ik las dat uitgeverijen Blossom Books en Best of YA van plan waren om zo’n zelfde event te organiseren in Nederland. En zo werd YALfest (Young Adult Literature festival) geboren!

Langzamerhand kwam er meer informatie beschikbaar – het zou in April zijn, er zouden een aantal internationale auteurs komen, en het zou in Utrecht zijn (wat redelijk centraal is, vind ik). Uiteindelijk werden de auteurs één voor één bekend gemaakt; Ransom Riggs (Miss Peregrine’s), Tahereh Mafi (Shatter Me), Stephanie Perkins (Anna, Lola, Isla), Arwen Elys Dayton (Seeker, Traveler), Becky Albertalli (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda) en Tom Ellen & Lucy Ivison (Lobsters). Ik was erg enthousiast over minstens drie van deze, en ik was van plan om de boeken van de andere auteurs zo snel mogelijk te lezen (uiteindelijk las ik in de tussentijd alleen Lobsters, oeps). Ik kocht een kaartje en vond een vriendin die ook zou gaan (die ook nog eens dezelfde workshop had gekozen!)

Na lang wachten was het eindelijk zover, het was 24 April en ik was onderweg naar Utrecht, naar de Winkel van Sinkel. Na ongeveer vijf minuten in de rij gestaan te hebben, mochten we naar binnen (gelukkig want ik geloof dat het niet zo lang daarna heel hard begon te regenen/hagelen). We kregen een blauw bandje (vanwege onze workshop), een goodie bag, en een welkoms drankje. We zochten een plekje uit in de zaal en toen begon het hoofdprogramma.

goodiebag

De auteurs werden aangekondigd, er was een korte Q&A, een quiz (gewonnen door Ransom), en vervolgens mocht het publiek een aantal vragen stellen. Na het hoofdprogramma was het tijd voor de lunch – die ik een beetje telleurstellend vond. Er was een wit bolletje met kaas en komkommer, een bruine boterham met ham (dacht ik in ieder geval), een appel en een beker melk. Ik hou niet van bruin brood, dus dat viel al gelijk af – en ik eet appels het liefste in stukken, dus die heb ik uiteindelijk meegenomen naar huis (waar ik de helft heb weggegooid omdat ‘ie niet zo lekker meer was). Oh well.

Toen de lunch voorbij was, was het tijd voor onze foto met de auteurs. Ik wist niet zo goed hoe dit zou gaan, of er een fotograaf zou zijn of dat je met je eigen camera/telefoon een foto moest/mocht maken – maar uiteindelijk bleek het net zo te gaan als op conventies – je staat in de rij en zodra het jouw beurt was ging je tussen de auteurs in zitten, er werd een foto gemaakt en je ging weer weg. (Het was op een podium dus ik had nogal moeite om daarop en af te gaan dus dat is zeker een verbeter puntje, ook voor mensen die in een rolstoel zitten bijvoorbeeld). Veel mensen zeiden dat ze deze manier van foto’s maken erg onpersoonlijk vonden, maar als de auteurs de tijd voor je zouden nemen zou het uren duren. Op deze manier waren ze binnen een uur al klaar.

Hetzelfde met de handtekeningen – er was geen handtekening sessie, wat ik persoonlijk erg goed gedaan vond. Want je hoefde op deze manier geen zeven boeken mee te nemen (sommige auteurs hebben meerdere boeken uit, dus dan zou je meer boeken mee moeten nemen als je ze allemaal gesigneerd zou willen hebben) en dan zouden de auteurs meer dan 400 boeken moeten signeren (vooral als mensen meerdere mee namen). We kregen in onze goodiebag een bookplate met handtekeningen van iedere auteur, die je in je boek zou kunnen plakken. Trust me, dit was de beste oplossing, want handtekening sessies zijn ontzettend tijdrovend. (Ik ben twee keer naar de handtekening sessie geweest op HobbitCon, en wij hebben minstens anderhalf tot twee uur in de rij gestaan, en dat was voor één persoon). Punten voor YALfest voor deze super handige oplossing!

2016-04-24 14.36.52

Na onze foto sessie was er een korte pauze, en daarna was het tijd voor onze workshop – Vloggen – die helaas ontzettend flopte. De workshop werd gegeven door Sanne van Books and Quills, maar zij woont in London en kon niet overvliegen voor dit event, waardoor de workshop via Skype ging. Helaas werkte het internet niet helemaal mee, waardoor we de helft van wat Sanne zei niet hoorden. Zelfs een poging via Google Hangout werkte niet, waardoor we halverwege alles stop hebben moeten zetten. We krijgen deze workshop nog tegoed, maar ik zou als ik YALfest was volgend jaar workshops regelen met mensen die gewoon in Nederland wonen of 100% zeker naar Nederland kunnen afreizen voor het event. (Niets tegen Sanne, maar ik vond het erg jammer dat het via Skype zou zijn).

Na dit hebben Lisa en ik een glitter tattoo laten zetten en zijn we uiteindelijk maar weggegaan, omdat er niet zoveel meer was om te doen (de andere drie dingen die je kon laten doen; een tekening van jezelf laten maken, een versje laten maken en een literary tattoo laten zetten – hadden ontzettend lange rijen de hele dag door, dus dat hebben we uiteindelijk niet kunnen doen, helaas). We zijn nog langs boekwinkel Broese gegaan, waar ik twee boeken heb gekocht, en daarna zijn we terug gelopen naar het station. Het was een geslaagde dag, voor de eerste editie, maar er zijn ook behoorlijk wat verbeter puntjes.

Volgend jaar is het event veel dichter bij huis voor mij, maar ik twijfel nog behoorlijk over of ik ga – gezien de auteurs die tot nu toe bekend zijn gemaakt mij niet zoveel boeien – maar het is wel heel tof dat het in Aalsmeer gaat zijn! Je kunt meer informatie vinden op de website, en de kaarten zullen in de verkoop gaan op 22 mei! (Dus nog meer tijd voor mij om na te denken of ik ga of niet!).

Wat vond jij van het allereerste Nederlandse Yalfest?